Vzpierač Artykov mal pozitívny dopingový nález, odobrali mu bronz

19.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 18. augusta (TASR) - Kirgizský reprezentant vo vzpieraní Izzat Artykov mal na OH v Riu de Janeiro pozitívny dopingový nález na strychnín a prišiel o bronzovú medailu v kategórii do 69 kg. O jeho diskvalifikácii vo štvrtok informoval Športový arbitrážny súd (CAS). Bronz tak dodatočne získal pôvodne štvrtý Kolumbijčan Luis Javier Mosquera, uviedla agentúra DPA.

Dvadsaťdvaročný Artykov vstupoval do olympijských hier ako ázijský šampión, v Riu obsadil pôvodne tretie miesto výkonom 346 kg (151+195). V kategórii do 69 kg vybojoval zlato Číňan Č'-jung Š', ktorý v súčte trhu a nadhodu triumfoval výkonom 352 kg (162+190). Striebro bral Turek Danijar Izmajlov.
 
Suspendovali bronzového v C1 na 1000 m Tarnovschiho

Rio de Janeiro 18. augusta (TASR) - Duo bronzových olympijských medailistov z brazílskeho Ria de Janeiro neprešlo antidopingovou kontrolou. O pozitívnych nálezoch kirgizského vzpierača Izzata Artykova a moldavského rýchlostného kanoistu Sergheia Tarnovschiho informovala agentúra DPA.

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) suspendovala Tarnovschiho z vystúpenia v C2 na 1000 metrov. Tretí najlepší v disciplíne C1 na 1000 metrov mal podozrivý výsledok na predsúťažnom teste. Tarnovschi skončil za Nemcom Sebastianom Brendelom a Brazílčanom Isaquiasom Quierozom dos Santosom. Pokiaľ ho napokon diskvalifikujú, bronz poputuje do rúk Iľju Štokalova z Ruska.

Artykov prišiel o svoj cenný kov, ktorý získal v kategórii do 69 kilogramov, pre zakázanú látku strychnín. O jeho diskvalifikácii vo štvrtok rozhodol Športový arbitrážny súd (CAS). Strychnín je potenciálne smrteľný jed, ale v minulosti ho na olympijských hrách užívali legálne. Američanovi Tomovi Hicksovi dopomohol k maratónskemu zlatu v roku 1904, substanciu mu spoločne s brandy podávali fanúšikovia pozdĺž trate. Hicks v cieli potreboval lekársku starostlivosť.
 
 
 

Vyberte región